U trendu

Bezbedno usidren nasukani brod, odblokirana plovidba Bosforom

ISTANBUL – Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine, odvučen je danas do sidrišta u Istanbulu, nakon što se nakratko nasukao u Bosforskom moreuzu, saopštila je transportna agencija, a prenosi Rojters.

Zvaničnici Istanbula naveli su da se brod „Lejdi Zehma“, dug 173 metara, bezbedno zaustavio i usidrio nakon kvara na kormilu, a turska državna televizija TRT Haber saopštila je da je saobraćaj u moreuzu Bosfor ponovo otvoren nakon što je bio u prekidu zbog ovog incidenta.

Brodska agencija Tribeka saopštila je da je tegljenje i spasavanje Lejdi Zehme počelo u 21:10 časova i da je ona usidrena na području južnog Bosfora u 23:30 časova, navodi britanska agencija.

U incidentu, prvom od kada je postignut sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica, niko nije povređen, saopštila je kancelarija guvernera Istanbula.

Ukrajinski izvoz žitarica je opao nakon što je Rusija 24. februara izvršila napad na tu zemlju i blokirala njene crnomorske luke, a to je povećalo svetske cene hrane i izazvalo strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku.

Tri ukrajinske luke su deblokirane prema sporazumu koji su 22. jula potpisali Moskva i Kijev, a uz posredovanje UN i Ankare.

Zajednički koordinacioni centar JČ, kojim upravljaju UN, Ukrajina, Rusija i Turska i koji nadgleda postignuti sporazum o izvozu žita, saopštio je da je „Lejdi Zehma“ dobila odobrenje da isplovi iz ukrajinske luke Černomorsk prema Raveni u Italiji sa 3.307 tona kukuruza.

JČ, sa sedištem u Istanbulu rekao je Rojtersu da se brod „nasukao tokom prolaska iz moreuza“ i da su turske vlasti sprovele hitnu operaciju njegovog spasavanja.

Do srede je iz Ukrajine izvezeno oko 1,55 miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda u okviru sporazuma, dok je omogućeno 139 dolaznih i odlaznih putovanja, saopštio je JČ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar