U trendu

Bezbednosni izazovi pred Trampovo prisustvo sumo turniru

TOKIO – Planovi da se američki predsednik Donald Tramp upozna sa drevnim japanskim sportom, sumo rvanjem, tokom posete toj zemlji, predstavljaju bezbednosni izazov za organizatore.

Japanski premijer Šinzo Abe želi da Tramp i njegova supruga Melanija prisustvuju finalnom danu 15-dnevnog turnira, 26. maja, i da predaju trofej pobedniku, prenosi AP.

Kako prenose japanski mediji, problem za organizatore je u tome što je više od 1.000 mesta oko borilišta rasprodato, a svi posetioci će morati da budu unapred provereni.

Organizatori će morati i da zabrane prodaju konzervi piva u prednjem delu hale, gde Tramp treba da sedi.

Sedišta uz borilište veoma su tražena za sumo, sport koji liči na umetnost i potiče još iz 17. veka.

Tramp će u zvaničnoj poseti japanu boraviti od 25. do 28. maja. On će biti prvi strani državnik koji će se sastati sa novim carem Naruhitom, koji je preuzeo tron 1. maja.

Svaki japanski premijer voli da istakne bliske veze s najvažnijim saveznikom zemlje, ali je Abe bliske odnose sa Trampom učinio kljucnim delom svog rada.
Trump je rekao da se raduje što će dodeliti trofej za pobednika turnira u sumo rvanju, koji su japanski mediji već neformalno nazvali „Trumpov kup“‘.
Sedišta uz borilište, koja se zovu „masu seki “ i koštaju oko 10.000 jena (100 doalra), nemaju stolice, već su podeljena i postavljena japanskim madracima za sedenje na podu. Sedišta na tribinama imaju stolice.

U medijima je bilo izveštaja da organizatori razmišljaju da postave stolice kako bi Trampu bilo udobnije, a japanska sumo asocijacija i američka ambasada su odbile da komentarišu te navode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar