U trendu

Bezobrazno je porediti odlazak na misu sa sedenjem u kafiću

ZAGREB – Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske preporučio je vernicima da mise prate onlajn i na televiziji, a premijer Andrej Plenković je na pitanje novinara da li planira da ide na ponoćnu misu za Božić rekao da će ići ako bude u mogućnosti.

Plenković je rekao da, uz sav respekt prema ugostiteljstvu nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol i da smatra da je takvo poređenje pomalo i bezobrazno.

„Ako budem mogao, ići ću. To su sve spinovi. Hrvatska nastoji u ovim okolnostima da vodi računa o onome što je realno moguće u ovim okvirima. Uz sav respekt prema ugostiteljstvu, nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol. Takvo poređenje je pomalo i bezobrazno,“ rekao je premijer dodavši da je većina vernika razumna.

Plenković se danas obratio javnosti nakon što je učestovao na poslovnoj konferenciji u Nacionalnoj i univezitetskoj biblioteci „The Economist – Svet u 2021“.

On je na pres konferenciji komentarisao i nove mere, odnosno uvođenje propusnica.

„Čuli ste šta je cilj mera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi, biće manje zaraze“, napomenuo je Plenković.

Novinari su ga pitali bi li se ovakvo stanje izbeglo da su mere uvedene ranije.

„Nemačka je išla u čvršće mere, a danas beleži 30.000 zaraženih i 800 mrtvih. Borba protiv kovida ima dva pristupa, jedan je lokdaun ili ćemo balansirati. Svi balansiraju, pokušavamo održati radna mesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim životom. Drugi talas koji je pogodio Evropu je vrlo razoran,“ rekao je premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.