Bielan: Tusk želi da podeli Poljake

VARŠAVA – Zamenik predsednika poljskog Senata Adam Bielan izjavio je da predsednik Evropskog saveta Donald Tusk želi da podeli Poljake uoči Dana nezavisnosti koji se obeležava danas.

Bielan se osvrnuo na Tuskovu izjavu da poljska vlada predstavlja „savremene Boljševike“, prenosi AP.

Tusk, koji je i bivši premijer Poljske, juče je evroskeptičku vladu u Poljskoj okarakterisao kao „savremene boljševike“ koji prete nezavisnosti nacije, ali mogu biti poraženi.

Tusk koji se smatra najverovatnijim kandidatom za poziciju predsednika na izborima 2020. godine, govorio je u gradu Lođu, povodom obeležavanja 100. godišnjice oslobođenja Poljske i primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, prenosi AP.

On je odao počast Jozefu Pilsudskom koji je zaslužan za uspostavljanje nezavisne Poljske i koji se borio protiv boljševika 1920.

Takođe je pomenuo Leha Valensu, osnivača nezavisnog sindikata „Solidarnost“ koji je svojim delovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj 80-ih godina, a kasnije postao i predsednik Poljske od 1990. do 1995. godine.

„Jozef Pilsudski suočavao se sa mnogo težom situacijom nego što je mi danas imamo boreći se protiv Boljševika i zapravo štiteći zajednicu Zapada od političkih varvara. Valensa je imao mnogo težu situaciju kada se borio protiv Boljševika u prenesenom smislu, kada je iznosio evropske, slobodarske i nacionalne vrednosti među nama. Ali je uspeo. Zašto vi ne biste mogli da porazite savremene Boljševike“, upitao je Tusk.

On je pozvao Poljake da brane svoja prava, slobodu i da „brane nezavisnost Poljske“.

Kritikovao je, navodi agencija, vladu koju vodi konzervativna Partija prava i pravde (PiS) i koja se u više navrata sukobila sa liderima Evropske unije.

„Ko god da danas u Poljskoj preduzme korake protiv naše snažne pozicije u ujedinjenoj Evropi, zapravo preduzima korake protiv nezavisnosti Poljske“, rekao je Tusk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.