U trendu

BiH: Ako poništi Šmitovu odluku, postoji mogućnost da vrati stare odredbe Ustava

SARAJEVO – Ustavni sud Bosne i Hercegovine će danas i sutra razmatrati zahtev članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o ustavnosti izmena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije, koje je ranije nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Prema mišljenju pravnih eksperata ukoliko Sud poništi nametnute odredbe Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH u teoriji je moguće i da Sud na snagu vrati odredbe koje su važile do donošenja nametnutih izmjena u izbornoj noći 2. oktrobra 2022. godine, prenosi sarajevski portal Kliks.

U ovom predmetu su podneta dva zahteva za ocenu ustavnosti, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji je u vreme podnošenja zahteva bio predsedavajući Predsedništva BiH.

Kako se navodi, ranije je Ustavni sud na plenarnoj sednici u januaru odbio zahtev da donese privremenu meru zabrane primene zakona do konačne odluke suda.

Pravni stručnjak Enver Išerić smatra da Ustavni sud BiH ima dve mogućnosti – da prihvati zahtev ili da osporene odredbe za koje se utvrdi da nisu u saglasnosti sa Ustavom može u celosti ili delimično da ukine.

„Ustavni sud može opšti akt u celini ili njegove pojedine delove da ukine. Ako ukine pojedine delove ili kompletan akt onda te odredbe ili taj akt prestaju da važe od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku BiH“, rekao je Išerić.

On smatra da u tom slučaju Ustavni sud neće dati rok od šest meseci da se donesu izmene neustavnih odredbi jer se radi o veoma ozbiljnom pitanju, koje se tiče uspostave vlasti.

„To je praktično akt visokog predstavnika. Bilo bi prvi put da Ustavni sud tako nešto uradi. Ako bude prihvatio ove zahteve očekivati je da samo ukine ove odluke Šmita ili eventualno pojedine delove. Imajući u vidu praksu Ustavnog suda koja se odnosila na odluke visokog predstavnika teško je očekivati da će Ustavni sud prihvatiti zahtev i utvrditi neustavnost odluka

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar