U trendu

BiH: Migranti u Vučjaku odbijaju vodu i hranu

SARAJEVO – U kampu Vučjak kod Bihaća od jutros vlada dramatična situacija, jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave.

Sneg je dodatno otežao situaciju migranatima, koji se već sedmicama smrzavaju.

Sneg, temperatura u minusu i blato, tim rečima Klix.ba opisuje stanje u Vučjaku gde boravi skoro 600 migranata.

Pod težinom snega srušilo se i nekoliko šatora u kojima su boravili migranti, pa su tako neki ostali i bez krova nad glavom.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena jer su se migranti odlučili za svojevrsan štrajk glađu dok im ne budu obezbeđeni bolji uslovi.

Kamp je posetila i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da se Vučjak mora zatvoriti još danas, jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose sa hladnoćom i užasnim životnim uslovima i da su zabrinuti kako će preživeti zimu, ukoliko se veoma brzo ne obezbedi adekvatan životni prostor, posebno za mnogobrojne žene i decu.

U kampu Vučjak prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabeleženi incidenti.

Arija Šams iz Avganistana, koji boravi u kampu Vučjak kod Bihaća, izjavio je za N1 da su uslovi u kampu jako loši jer pada sneg, mada, kako kaže, situacija nije bolja ni kada je leto.

„Putujem prema Evropi već pet godina. Uslovi ovde su jako loši jer pada sneg. Ovde je loše i leti jer nema gde da se spava i sve je loše. Jako su loši uslovi. Potrebna nam je pomoć iz evropskih zemalja. Ljudi u Avganistanu su siromašni i zbog toga idemo ka evropskim državama“, kazao je on.

Šams tvrdi da su njihove porodice okružene ratom i borbama i da zbog toga beže ka Evropi.

Otkako je pao sneg u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Bihaću, šatori u kojima su smešteni migranti u Vučjaku urušili su se pod težinom snega, a migranti su prvi ovosezonski sneg dočekali u papučama.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni uslovi za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je tada izjavio da je cilj zatvoriti „divlji kamp Vučjak“.

(Tanjug)

Napišite komentar