U trendu

BiH na liniji odbrane EU od šverca cigareta

SARAJEVO – Nakon ulaska Hrvatske u Šengen zonu, Bosna i Hercegovina postaće poslednja granica odbrane od šverca cigareta i u vezi s tim pitanjem moraće se intenzivirati saradnja sa regionom, a nadležne institucije kao što su SIPA, Granična policija, UIO i entitetske inspekcije imaće priliku da budu ravnopravan partner zemljama EU u borbi protiv crnog tržišta cigareta, pišu banjalučke Nezavisne novine.

O švercu cigareta nedavno je bilo govora u Zagrebu na panel-raspravi održanoj na temu najnovijih trendova u borbi protiv nezakonitih aktivnosti i nelegalne trgovine duvanskih proizvoda kao i očekivanjima s akcentom na ulazak Hrvatske u Šengen, od 1. januara naredne godine.

Na panelu su učestvovali Carinska uprava, Hrvatsko udruženje poslodavaca, zatim Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kriminalistička policija te predstavnici carinskih službi Slovenije i Mađarske.

Zaključeno je da se u Evropskoj uniji beleži rast potrošnje ilegalnih cigareta, dok, konkretno u Hrvatskoj, taj udeo nastavlja da pada i smanjen je na šest odsto, ali je udeo potrošnje ilegalnog rezanog duvana i dalje na relativno visoko nivou.

Istaknuto je i da je Hrvatska napravila puno u suzbijanju nelegalne trgovine duvanskim proizvodima, a neke od najvažnijih mera su povećanje nadzora, koje je rezultiralo pozitivnim rezultatima u rastu zaplena, kao i smanjenje količine dozvoljenog unosa duvanskih proizvoda iz država koje nisu članice EU, kao što je, na primjer, Bosna i Hercegovina.

Naglašeno je da je ključno nastaviti s napretkom domaćeg regulatornog okruženja koje mora imati na umu činjenicu da se Hrvatska graniči sa državama u kojima su cene duvanskih proizvoda značajno niže, što znači da kontinuirano postoji podsticaj za uspostavljanje nelegalnih tokova prema Hrvatskoj, a nakon ulaska Hrvatske u Šengen, preko Hrvatske prema ostatku tržišta EU.

„Realno je očekivati da će kontrole protoka ljudi i robe sigurno biti još jače nakon što Hrvatska postane deo Šengena i sigurno je da će sprovoditi procedure na koje se obavezala, a one podrazumevaju detaljnije preglede. U tom smislu, ilegalna trgovina duvanskim proizvodima biće otežana, i što se tiče BiH, možemo očekivati da nastavi sa koordinisanim akcijama entitetskih MUP-ova, SIPA, UIO i Granične policije koje su se pokazale veoma uspešnim.

Isto tako, treba očekivati koordinaciju BiH institucija sa regionom i to treba jačati, jer je, na primer, u Crnoj Gori bio vrlo uspešan niz akcija koje su svakako uticale na smanjenje crnog tržišta, kaže Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske (SWOT).

Što se tiče panela održanog u Hrvatskoj, na njemu je naglašeno i da nivo ilegalnih duvanskih proizvoda nije problem samo za industriju i trgovce, već sa sobom nosi i značajne ekonomske i društvene implikacije.

„Pristupanje zajedničkom graničnom prostoru donosi novi izazov poput promene u načinu prodaje i dostave ilegalnih proizvoda, ali kao članica Šengena moramo biti jako aktivni u procesu donošenja novih regulativa poput nove direktive o oporezivanju duvanskih proizvoda“, kaže Irena Veber, direktorka Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Prema njenim rečima, bilo kakvo naglo značajnije podizanje minimalne akcize na te proizvode u Hrvatskoj može ozbiljno uticati na povećanje nelegalne trgovine s obzirom na to da se graničimo sa državama koje imaju značajnije niže cene duvanskih proizvoda.

I Mario Demirović, direktor Carinske uprave, rekao je da posledice nezakonitih aktivnosti u švercu duvana i duvanskih proizvoda nisu samo u gubitku prihoda, već i visok rizik za zdravlje potrošača.

„U 2021. godini Carinska uprava zaplenila je više od 18 miliona različitih marki i vrsta cigareta, te preko 90 tona duvanskih prerađevina, a u 2022. godini više od tri i po miliona cigareta i 72 tona duvana. Iz trendova koje pratimo vidljivo je da se u poslednjih pet godina beleži snažan intenzitet suzbijanja krijumčarenja cigareta“, rekao je Demirović.

Dodao je da je izrazito povećana aktivnost otkrivvanja carinske službe BiH na spoljnim granicama EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.