U trendu

Bilbord na kome je Makron obučen kao Hitler-karikatura ili?

PARIZ – Mišel-Anž Flori, vlasnik francuskog preduzeća za ulično oglašavanje, odlučio je da neke od svojih bilborda iskoristi za ono što je nazvao vežbom političke satire: postavljanjem slike na kojoj se vidi predsednik Emanuel Makron obučen kao Adolf Hitler.

Makronovi privatni advokati i njegova stranka podneli su tužbu navodeći da prikazi predstavljaju javnu uvredu, a Flori je rekao da ga je policija kontaktirala postupajući po tužbi, preneo je Rojters.

Flori je postavio Makronove bilborde kao odgovor na zakon koji je ovog meseca usvojio parlament kojim se ljudima zabranjuje pristup nekim javnim mestima, osim ako nisu potpuno vakcinisani protiv kovid-19 ili ne pokažu svež negativan test.

On je rekao da, kada se radi o ismevanju predsednika koji je predstavljen kao diktator, onda to postaje blasfemija i neprihvatljivo je.

Žan Enoši, Makronov advokat, rekao je da je tužba podneta u ličnom svojstvu zbog uvredljive prirode poređenja predsednika Republike sa Adolfom Hitlerom.

Predstavnik Makronove stranke saopštio je da je podneo zasebnu tužbu zbog uvrede i izazivanje mržnje.

„Nisam ovo uopšte očekivao. Da će predsednik podneti žalbu protiv francuskog državljanina“, rekao je Flori.

„Ja pravim karikature. Ljudima se to može i ne mora svideti, ali svejedno je, karikatura će ostati karikatura“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar