U trendu

Bilčik i Picula: Bez odlaganja dogovor o kraju mandata ove vlade

BRISEL/PODGORICA – Šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik i stalni izveštač za Crnu Goru Tonino Picula razočarani su zbog potvrđivanja izmenjenog Zakona o predsedniku u crnogorskom parlamentu i neizbora sudija Ustavnom suda i pozivaju na brz politički dogovor kojim će, kako navode, završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove parlamentarne izbore.

U zajedničkom saopštenju Bilčik i Picula su poručili da žale što Skupština Crne Gore nije uvažila, kako navode, „hitno“ mišljenje Venecijanske komisije o izmenama Zakona o Predsedniku Crne Gore, objavljeno 9. decembra.

„Usvajanje izmena od 41 poslanika vladajuće većine direktna je pretnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava. Rezultati glasanja pretnja su procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos“, tvrde Bilčik i Picula.

Oni su apelovali na sve političke učesnike u zemlji da se uzdignu iznad svojih podela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima.

„Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja velike većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU“, naveli su.

Sa žaljenjem su konstatovali da nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u poslednjih pet godina, te da je, kako navode, razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko poslednjih meseci doveo u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU.

„Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore“, navodi se u zajedničkom saopštenu Bilčika i Picule.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.