U trendu

Bild: Politička elita prespavala upozorenja o poplavi

BERLIN – Nemački dnevnik „Bild“ piše o propustima nemački vlasti tokom velikih poplava i ocenjuje da je politička elita izgleda „prespavala“ sva upozorenja očigledno ne verujući da će do njih doći.

Premijer Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet krenuo je u Bavarsku kada su već počeli da se mobilišu spasioci, ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer upozorava na motociklističku bandu umesto na predstojeću poplavu, a šef savezne Službe za zaštitu od elementarnih nepogoda (BBK) Armin Šuster se vratio sa odmora kada je nevreme prošlo, navodi „Bild“.

U poplavi koja je pogodila Nemačku bilo je više od 150 žrtava, više od 1.000 nestalih.

Političari kažu da su razmere nevremena bile iznenađujuće i nepredvidive.

Međutim, „Bild“ se pita da li je to tačno.

List navodi da je četiri dana pre poplava dostavljeno prvo upozorenje na opasnost od poplava.

Dva dana pred „potop“ savezne vlasti i pokrajine su konkretno upozorene na preteće poplave.

Tog dana Zehofer proglašava zabranu kriminalne motociklističke grupacije „Bandidos“.

Pretnja od elementarnih nepogoda tog dana nije tema u ustanovi koju vodi iako su nadležne vlasti upozorile da će u Severnoj Rajni-Vestfaliji i Rajnland Pfalcu pasti ogromne količine kiše, i to do 185 litara po kvadratnom metru, navodi list.

Zehofer, piše „Bild“ nije pomenuo ni jednom rečju ovo upozorenje, a ni pokrajinske vlade u Manjcu i Dizeldorfu nisu učinile ništa da upozore svoje građane.

Lašet je tog dana čestitao rođendan jednom voditelju, a premijer Rajnland Pfalca Malu Drajer poziva građane na vakcinaciju i posećuje izložbu.
A BBK na mreži vodi kampanju za intervno dalje obrazovanje.

Dan kasnije u dnevnom izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova pojavljuje se upozorenje od vremenskih nepogoda i velikih padavina, ali niko ne pominje opasnost od katastrofalnih poplava.

Zehofer predstavlja neki izveštaj u Berlinu, Drajer govori o borbi protiv korone u školama u pokrajinskoj vladi, a Lašet san CSU vodi raspravu od povećanju poreza, dok je Šuster i dalje na odmoru.

U SAD, navodi „Bild“, tada bi već bio upućen SMS upozorenja svim stanovnicima ugroženih regiona.

Sledećeg dana prvi regioni javljaju o „potopu“ i tek sada reaguje Lašet, koji posle predizbornog skupa otkazuje put u Bavarsku, i uz prisustvo kamera posećuje poplavljene ulice u Alteni.

Drajer tek pred ponoć preko tvitera ukazao je da teško stanje u svojoj pokrajini.

Zehofer se, takođe, tek idućeg jutra obratio u vezi poplava i ponudio podršku.

A šef BBK tek je krenuo natrag sa odmora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.