U trendu

Birlajn razočarana debatom o proširenju EU

BEČ – Austrijska kancelarka Brigite Birlajn razočarana je što na Samitu EU nije doneta odluka o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ističući da to nije dobar znak za solidarnost u Uniji, kao ni za bezbednost u regionu.

„To je za žaljenje. Austrija i druge zemlje su se zalagale za početak pristupnih pregovora“, kazala je Birlajn pred početak drugog dana samita u Briselu.

Ona smatra da su Severna Makedonija i Albanija ispunile uslove Evropske komisije i da imaju pravo na pristupne pregovore.

„Odluka nije doneta zbog pojedinih država. Smatram da to nije dobar znak za solidarnost u Uniji, kao ni za bezbednost u regionu|, poručila je Birlajn.

Birlajn je navela da je danas razgovarala sa premijerime Severne Makedonije i Albanije, koji su joj preneli da su razočarani.

„I oni su veoma razočarani. Uverila sam ih da ćemo ih dalje podržavati“, kazala je Birlajn.

Odluka o pristupnim pregovorima sa Severnom Makedonijom nije doneta zbog, kako prenose austrijski mediji, protivljenja predsednika Francuske Emanuela Makrona, a Albaniju su „blokirali“ danski i holandski premijeri, Mete Frederiksen i Mark Rute.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.