U trendu

Biskup otpužen za ometanja istage dao ostavku

VATIKAN – Biskup iz Minesote Majkl Hepner, kojeg je Vatikan istraživao zbog navodnog ometanja prošlih istraga seksualnog zlostavljanja sveštenstva, dao je ostavku.

Vatikan je danas saopštio da je papa Franja prihvatio Hepnerovu ostavku i imenovao privremenu zamenu za vođenje biskupije Krukston. Hepner ima 71 godinu, odnosno četiri godine manje od uobičajene starosne granice za penzionisanje biskupa, navodi AP.

Vatikan nije rekao zašto je papa prihvatio ostavku, ali je 2019. godine odobrio istragu tvrdnji da je Hepner učestvovao u “delima ili propustima namenjenim ometanju ili izbegavanju građanskih ili kanonskih istraga o neprikladnom seksualnom ponašanju sveštenstva“.

Hepner je optužen da je izjavio da je jedan sveštenik sposoban za službu, iako je navodno znao da je zlostavljao jednog 16-godišnjaka početkom 1970-ih.

Žrtva, Ron Vasek, kasnije je tužio biskupiju, tvrdeći da ga je Hepner ucenjivao da povuče svoje navode protiv sveštenika.

Došlo je do nagodbe 2017. godine, a suma nije javno otkrivena.

Hepner je prvi biskup kojeg je Vatikan istražio prema zakonu iz 2019. godine kojim je papa Franja odobrio utvrđivanje postupaka za sprovođenje preliminarnih istraga protiv biskupa optuženih za seksualno zlostavljanje ili zataškavanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.