U trendu

Bivši britanski ambasador: Znam Stila, ne bi izmislio priče o Trampu

Nekadašnji britanski ambasador u Rusiji Endrju Vud izjavio je da Kristofer Stil – bivši britanski špijun i autor dokumenta u kome se tvrdi da Moskva ima kompromitujuće podatke o Donaldu Trampu – nikada ne bi izmišljao priče da bi udovoljnio svojim klijentima.

„Znam ga kao veoma kompetentnog profesionalca koji je napustio tajnu službu i sada ima svoju kompaniju. Ne mislim da bi on izmišljao stvari. Ne mislim da je uvek imao ispravno rasuđivanje, ali to nije ista stvar“, rekao je Vud za Bi-Bi-Si, prenosi AP.

Neimenovani izvor je za britanski „Dejli telegraf“ naveo da je Stil, koji je sada suosnivač londonske firme „Orbis biznis intelidžens limitid“, u sredu ujutru pobegao iz svog doma u Sariju, „preplašen za svoju bezbednost“, jer je shvatio da je samo pitanje vremena kada će biti objavljen njegov identitet nakon što je američki sajt Bazfid objavio priču o dokumentima koji sadrže optužbe protiv Trampa.

U dokumentu koji sadrži optužbe protiv Trampa stoji da je on, između ostalog, navodno plaćao prostitutke za orgijanje u krevetu u kojem su ranije spavali odlazeći predsednik SAD Barak i njegova supruga Mišel.

Vud je rekao da ga je američki senator Džon Mekejn pitao za taj dokument tokom konferencije u novembru, a da je nakon toga sam Mekejn došao u posed kopije tog dokumenta.

Vud je ocenio i da je malo verovatno da su ruski operativci namerno slagali Stila i dodao da ga ne čudi što je pobegao.

„Rusija bi sigurno volela da zna odakle je dobio informacije, pretpostavljajući da su one tačne, a ne izmišljene, što ne mislim da je slučaj“, dodao je on.

Tri britanska obaveštajna agenta su za AP navela da je Stil veoma poštovan u obaveštajnoj zajednici, da ima „odlične ruske veštine i izvore među visokim zvaničnicima u Moskvi“, što mu je omogućilo da pomaže u slučaju Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog tajnog agenta i kritičara Kremlja koji je otrovan u 2006. godini.

Međutim, sva tri agenta su izrazila sumnju da li su informacije iz izveštaja i taj nivo detalja potekli od izvora u Rusiji, navodeći da je verovatnije da su potekli iz razgovora „trećih strana“.

Tramp je te navode odbacio kao netačne navodeći da su to optužbe njegovih političkih protivnika i „propalog špijuna koji se boji da će biti tužen“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.