U trendu

Bivši egipatski predsednik Morsi osudjen na doživotni zatvor

Egipatski sud osudio je danas bivšeg islamističkog predsednika Mohameda Morsija na doživotni zatvor u slučaju špijunaže za Katar dok je šestoro od optuženih u tom slučaju osudjeno na smrtne kazne, uključujući dvojicu zaposlenih u televiziji Al-Džazira.

Morsi, koga je vojska svrgnula u julu 2013, već je osudjen na smrtnu kaznu i na još jednu kaznu doživotnog zatvora u drugim slučajevima.

Morsiju je danas sudjeno sa još 10 saoptuženih za navodno „predavanje dokumenata važnih za nacionalu bezbednost“.

On je osudjen na doživotni zatvor, što je u Egiptu jednako 25 godina zatvora, zbog vodjenja „nelegalne organizacije“. On je medjutim oslobodjen optužbi za špijunažu. Šest od njegovih saoptuženih osudjeno je na smrt po toj tački optužnice.

Medju osudjenim na smrt su producent Al Džazire Ala Omar Mohamed i urednik vesti te televizije Mohamad Hilal, kao i Asma al Kateb, koji je radio za medijsku mrežu Rasd, osumnjičenu da ima veze sa  Muslimanskim bratstvom.

Žalbe mogu da se ulože na ove presude.

Ovo je četvrto sudjenje Morsiju, vodji Muslmanskog bratstva, grupe koju su egipatske vlasti proglasile terorističkom organizacijom posle njegovog svrgavanja. U tri prethodna sudjenja on je već osudjen na smrt, na doživotni zatvor i na 20 godina zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.