U trendu

Bivši francuski predsednik Sarkozi u žalbenom postupku osuđen na tri godine zatvora

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen je danas u žalbenom postupku na tri godine zatvora, od kojih jednu godinu sa nošenjem nanogice, zbog korupcije i trgovine uticajem.

Francuski žalbeni sud potvrdio je presudu izrečenu u prvostepenom postupku 1. marta 2021. protiv bivšeg vođe francuske desnice, koji je saslušao odluku na klupi za optužene.

Njegova advokatica Žaklin Lafont odmah je rekla da će se žaliti kasacionom sudu, da je Sarkozi nevin i da će ići do kraja sudskog postupka i nazvala odluku suda „zaprepašćujućom“.

Sarkozi je napustio sud bez izjava.

Sarkozi (68) prvi je bivši francuski predsednik osuđen na zatvor. Njegov bivši „mentor“ Žak Širak bio je osuđen 2011. na dve godine zatvora uslovno u slučaju fiktivnih zaposlenja u gradu Parizu.

Sarkozijev dugogodišnji advokat Tijeri Ercog (67) i bivši visoki tužilac Žilber Aziber (76) su takođe proglašeni krivim da su sklopili „pakt korupcije“ sa Sarkozijem 2014. godine i osuđeni su na iste kazne.

Žalbeni sud je takođe izrekao trogodšnju zabranu građanskih prava za Sarkozija što znači da se ne može kandidovati na neku funkciju.

Tužilaštvo je 13. decembra tražilo tri godine zatvora uslovno za trojicu optuženih koji su od početka negirali da je bilo korupcije.

Bivši francuski predsednik (2007-2012) najsnažnije je odbacivao te optužbe tokom ročišta u žalbenom postupku.

Ova odluka suda je bila očekivana, a Sarkozija čeka novo suđenje u žalbenom postupku na jesen u slučaju ilegalnog finansiranja njegove predsedničke kampanje 2012, i pod pretnjom je i trećeg zvučnog procesa oko sumnji da je imao libijsko finansiranje za njegovu predsedničku kampanju 2007. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.