U trendu

Bivši ministar bezbednosti BiH osuđen na 6 meseci zatvora

SARAJEVO – Bivši ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović osuđen je danas, prvostepenom presudom, na šest meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i vlasti.

Ahmetovića je Tužilaštvo BiH teretilo da je kao ministar bezbednosti, od kraja 2011. do septembra 2012. godine, pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, prenosi Klix.ba.

Ahmetović je, kako se navodilo u optužnici, sa Bektićem potpisao četiri ugovora o delu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju bezbednosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i drugi poslovi iz delokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o delu u iznosu od oko 6.280 evra i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu od oko 1.700 evra, te je budžet BiH oštećen za ukupan iznos od oko 8.000 evra.

U presudi se navodi i da Adnan Bektić treba da vrati skoro 3.800 evra, koje je preko Ahmetovića stekao u ovom krivičnom delu

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.