U trendu

Bivši ministar policije osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu

TIRANA – Bivši albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri osuđen je danas na uslovnu kaznu od tri godine zbog zloupotrebe položaja, a sud je odbacio optužbe tužilaštva koje su ga dovodile u vezu za kriminalnom mrežom osumnjičenom za krijumčarenje velikih količina kanabisa.

Krivični sud u Tirani izrekao je 49-godišnjem Tahiriju kaznu od tri godine i četiri meseca uslovno, što znači da neće otići u zatvor.

U tom periodu, Tahiri neće moći da obavlja neku javnu funkciju, niti da se za nju kandiduje.

Tužilaštvo je tražilo da Tahiri bude osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnih veza sa krijumčarenjem droge, korupcije i učešća u kriminalnoj organizaciji, prenosi AP.

Tahiri je najavio da na ovu presudu podneti žalbu.

On je bio ministar unutrašnjih poslova od 2013. do 2017. i jedno kratko vreme je bio u kućnom pritvoru nakon što je podneo ostavku kao poslanik vladajuće Socijalističke partije u maju 2018. godine.

Mediji su ranije pisali da je Tahiri predvodio napore za reformu policijskih snaga i da je u početku bio uspešan u prekidu proizvodnje kanabisa na jugu zemlje 2014. godine.

Veliki skandal je izbio kada je pre dve godine u Italiji uhapšen Albanac Moisi Habilaj, na osnovu optužbi u vezi sa drogom.

Habilaj je u nizu telefonskih razgovora, koje je prisluškivala italijanska policija, a objavili italijanski i albanski mediji, rekao da je Tahiri redovno zarađivao veliku količinu novca od droge.

Tahiri je tada, u svoju odbranu, rekao da je pogrešio što je prodao svoj auto Habilaju, dalekom rođaku, ali je poricao bilo kakvu drugu vezu s njim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.