U trendu

Bivši papa želi da se ukloni njegovo ime sa korica knjige

VATIKAN – Bivši papa Benedikt želi da se ukloni njegovo ime kao koautora kontroverzne knjige o celibatu sveštenika, saopštio je danas njegov lični sekretar.

Nadbiskup Džordž Gansvejn rekao je da na zahtev bivšeg pape on tražio od glavnog autora knjige da skloni ime pape Benedikta iz naslova, uvoda i rezimea knjige, prenosi Rojters.

Pojedini rimokatolički učenjaci ukorili su Benedikta za komentare u knjizi, navodeći da njegove reči mogu da destabilizuju aktuelnog papa Franju.

Papa Benedikt je u knjizi, u koautorstvu sa kardinalom Robertom Sarom, pozvao papu Franju da odustane od predloga da se dozvoli da oženjeni muškarci budu zaređeni u sveštenike u regionu Amazonije.

On u knjizi kaže da je celibat vekovna tradicija u Crkvi i ima „veliki značaj“, jer omogućava sveštenicima da se usredsrede na svoje dužnosti.

Benediktova intervencija u knjizi „Iz dubina naših srca“ izgledala je kao pokušaj uplitanja u delovanje pape Franje, koji je najavio u narednim nedeljama dokument koji će omogućiti da oženjeni muškarci budu rukopoloženi za sveštenike u oblasti Amazona, a kako bi se tamo izborili sa nedostatkom sveštenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar