U trendu

Bivši premijer Pakistana ublažio stav, pristao da mu policija pretrese kuću

Bivši pakistanski premijer Imran Kan ublažio je danas protivljenje vlastima, rekavši da će dozvoliti policiji da mu pretrese kuću zbog tvrdnji da je skrivao osumnjičene za nasilje na antivladinim protestima njegovih pristalica.

Kan, lider opozicije protiv koga je pokrenuto oko 100 sudskih procesa, pojavio se danas pred sudom u njegovom rodnom gradu Lahoru, gde je zatražio zaštitu od hapšenja pošto ga vlasti terete za terorizam u više predmeta.

Antiteroristički sud u Lahoru odobrio je Kanu zaštitu od hapšenja do početka juna u tri procesa po optužbi za terorizam.

Bivši premijer je potom osudio višednevno nasilje sopstvenih pristalica koje su uništavale javnu imovinu i vojne objekte, otkako je on prošle nedelje izvučen iz sudnice u Islamabadu i uhapšen po optužbama za korupciju.

Najmanje 10 osoba poginulo je u sukobima Kanovih pristalica i policije širom zemlje, a neredi su prestali tek pošto je Vrhovni sud Pakistana naredio da on bude pušten na slobodu.

Kan se tereti da je podsticao pristalice svoje partije na nasilje, što on negira, uz argument da je bio u pritvoru u trenutku izbijanja nereda.

Pošto je pušten iz pritvora, Kan se prošle nedelje vratio u Lahor, a policija je juče okružila njegovu kuću, tvrdeći da on u toj luksuznoj rezidenciji skriva između 30 i 40 osumnjičenih za nasilje.

Policija, koja je razmestila oko 300 pripadnika oko Kanovog poseda, pretila je da će upasti u kuću ako joj on ne preda osumnjičene za nasilje. Spor je rešen danas kada je on pristao da policija pretraži njegovu kuću.

Kan je smenjen sa vlasti prošle godine, kada mu je parlament izglasao nepoverenje. On tvrdi da je smenjen nelegalno i da je reč o zaveri Zapada, što njegov naslednik na mestu premijera Šabaz Šarif negira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.