U trendu

Bivši ruski magnat traži 12 milijardi dolara od ruske vlade

U medjunarodnoj arbitraži u Parizu održano je danas ročište u slučaju ruskog magnata Sergeja Pugačeva koji potražuje 12 milijardi dolara od Rusije u okviru dugogodišnje pravne bitke sa ruskom vladom.

Rusija optužuje Pugačeva za proneveru dok on navodi da je ruska država bespravno zaplenila  njegova brodogradilišta i drugu imovinu.

Pugačev je imao veliku poslovnu imperiju 1990-ih, uključujući brodogradnju, bankarstvo i energetiku, i bio je dugogodišnji saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina sa kojim se kasnije razišao.

Advokati Pugačeva su na današnjem ročištu tražili da se zamrznu ruska državna sredstva u inostranstvu bar u jednom delu vrednosti njegovih potraživanja i da se uvedu druge kaznene mere.

On potražuje 12 milijardi dolara kao odgovor, kako kaže, na neopravdanu rusku zaplenu njegove imovine.

Ruska državna agencija za osiguranje depozita navodi da je Pugačev doveo svoju banku do propasti u prevari čiji je cilj bio da se uzme novac od vlade.

U okviru ovog slučaja vlasti su zamrzle imovinu Pugačeva u Britaniji i Švajcarskoj i on je u Britaniji osudjen za uvredu suda pošto je pobegao u Francusku.

Na današnjem ročištu koje je održano u Parizu na zahtev Pugačeva, prema rečima advokata Dejvida Goldberga koji predstavlja rusku vladu, nije doneta nikakva odluka.

Ruski tužioci traže da se Pugačev izruči Francuskoj ali to je malo verovatno pošto je magnat sada francuski državljanin i ima kuću na francuskoj rivijeri.

Pugačev je postao francuski državljanin 2009, a Rusku federaciju je tužio 2015. u arbitražnom sudu u Hagu i tražio 12 milijardi dolara na ime reparacije za „eskproprijaciju njegove industrijske imperije u Rusiji“.

Rusija je osporila te optužbe i tražila njegovo izručenje Rusiji u martu u okviru istrage o prevari i proneveri sredstava.

Bivši senator u Sibiru Sergej Pugačev, 54, izgradio je tokom 1990-ih finansijsku imperiju koja je naglo propala kada je 2010. u stečaj otišla njegova banka Mejprombank.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.