U trendu

Bivši šef DEA šokiran bekstvom narkobosa Gusmana iz meksičkog zatvora

Bivši šef američke Agencije za borbu protiv droge (DEA) Piter Bensinger rekao je da je šokiran bekstvom Hoakina Gusmana iz zatvora u Meksiku i da je čovek poznat kao „EL Čapo“ najopasniji vođa kartela na svetu.

On je rekao da je Gusman trebalo da bude u američkom zatvoru. 

Jedan od najmoćnijih narkobosova u Meksiku, Hoakin „El Čapo“ Gusman pobegao je iz zatvora tokom protekle noći, i to je drugi put da mu je to pošlo za rukom, saopštili su jutros meksički bezbednosni organi. Za njim su danas meksičke vlasti organizovale veliku poteru i povezale se sa policijama susednih država u nastojanju da ga spreče da pređe granicu.

Gusman, koji je vodio moćni narkokartel Sinaloa, poslednji put je viđen kod tuševa u zatvoru Altiplano, koji se nalazi oko 90 kilometara zapadno od Meksika. On je u zatvoru – drugi put – od februara 2014.

Prema navodima meksičkih zvaničnika Gusman je pobegao kroz tunel dug 1,5 kilometara koji je polazio iz mesta gde su zatvorski tuševi. Vlasti navode da nisu znale ništa o tom tunelu a više zaposlenih u zatvoru je privedeno na saslušanje.

Ovim bekstvom Gusmanu je uspelo nešto što su meksičke vlasti rekle da se ne može dogoditi kada je ponovo uhvaćen prošle godine, a to je da drugi put pobegne iz zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova susedne Gvatemale navelo je da su specijalni timovi sastavljeni od policajaca i vojnika postavljeni na granici sa Meksikom da bi uočili ukoliko begunac pokuša da pređe. 

Minstarstvo Gvatemale navodi da radi u saradnji sa Meksikom u potrazi za odbeglim narkobosom.

Gusman je bio najtraženiji čovek u Meksiku pre njegovog hapšenja prošle godine. Pobegao je u Gvatemalu bar jednom ranije i  tamo je uhapšen 1993. godne.

Jedan stručnjak za narkokartele rekao je da bi Hoakim Gusman mogao uskoro ponovo da preuzme punu kontrolu nad njegovim kartelom Sinaloa.

Majkl Vidžil koji je penzionisan a ranije je radio u američkoj Agenciji za borbu protiv droge rekao je da ukoliko Gusman ne bude uhvaćen u roku od 48 sati „možda ga nikad više nećemo naći“.

Gusmanov kartel Sinaloa ima međunarodni uticaj i veruje se da kontroliše većinu glavnih prelaza za prebacivanje droge na američkoj granici s Meksikom.

Sa američke strane granice takođe su uvedene patrole savezne policije koja je postavila i kontrolne punktove. Letovi su prekinuti na aerodromu Toluka blizu zatvora u državi Meksiko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.