U trendu

BiznisCG: Crnu Goru očekuju tektonske političke promene

PODGORICA – Podgorički portal BiznisCG, pozivajući se na više diplomatskih izvora, najavljuje danas da će se naredne godine u Crnoj Gori desiti tektonske političke promene, a jedna od njih je opcija da će kabinet premijera Zdravka Krivokapića zameniti manjinska vlada građanskih stranaka čiji premijer će biti Dritan Abazović.

Prema ideji, koja je, kako navode, potekla od američkog dilomate Gabrijela Eskobara, u manjinskoj vladi bi se našla URA, manjinske partije, SD i SDP a poziv je otvoren za Demokrate, iako se, kažu, iz te stranke protive ovakvoj ideji.

Bezuslovnu podršku vladi bi, navode, pružao DPS Mila Đukanovića, ali ne bi imao pravo da postavlja kadrove po dubini, već bi najveća partija obezbeđivala preko potrebnu apsolutnu većinu za donošenje brojnih zakona i reforme u tužilaštvu i sudstvu.

Druga tektonska promena se, prema ovom portalu, može desiti u najjačoj opozicionoj političkoj partiji DPS.

Prema ideji koja kruži u diplomatskim krugovima, piše BiznisCG, lidera te stranke Mila Đukanovića bi zamenio aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Prema istoj ideji, Đukanović bi ostao predsednik Crne Gore do 2023. godine i ne bi se ponovo kandidovao za predsednika.

“Formalno gledano, prema Statutu DPS-a, novi predsednik DPS-a kao i predsednici lokalnih odbora se biraju na stranačkim izborima. Đukanović bi se povukao i predložio Vukovića za šefa partije”, piše portal pozivajući se na neimenovani izvor.

Upitan da li je povlačenje u direktnoj vezi sa formiranjem manjinske vlade, izvor je, navode, podsetio da se Đukanović do sada povlačio iz politike u par navrata.

“Povlačenje Đukanovića sa mesta šefa DPS-a povećalo bi koalicione kapacitete te partije”, tvrdi isti izvor.

Da bi došlo do formiranja manjinske vlade neophodno je da Abazović, navodi se, “čvrsto prelomi” i da sruši postojeću vladu premijera Krivokapića, piše portal i dodaje da njihovi izvori tvrde da se Abazović dvoumi.

“Đukanović i Abazović su se par puta sreli ‘oči u oči’ gde su otvoreno govorili o ovoj mogućnosti. Abazović je zainteresovan za političko-ekspertsku manjinsku vladu gde bi deo postojećih ministara zadržali funkcije a vlada bi bila ojačana ministrima iz manjinskih partija. Glavni cilj nove manjinske vlade bi bilo ubrzanje EU integracija”, navodi izvor portala BiznisCG.

Navodi se da bi URA manjinsku podršku DPS-a branila pričom da su naterali Đukanovića da se povuče, dok DPS ne bi imao probllema s tim jer je već nudio URA i Demokratama neku vrstu programske koalicije.

Portal podseća da je tokom nedavnog boravka u SAD Abazoviću upućena ozbiljna opomena zbog stagnacije procesa pristupanja Evropskoj uniji.

To, dodaju, nije krila zamenica državnog sekretara Vendi Šerman sa kojom Abazović imao sastanak u Vašingtonu.

S druge strane, SAD i ambasadori zemalja Kvinte zameraju DPS-u da se “sporo reformiše” i da mora da se oslobodi kompromitovanih kadrova “po dubini”.

Izvori portala procenjuje da su šanse da dođe do manjinske vlade 50 odsto, a da se kao druga opcija sve više nameću vanredni parlamentarni izbori.

To je, podsećaju, direktno potvrdio Abazović ističući da su vanredni izbori “najčistija opcija”.

Kao tačka prekida se navodi neusvajanje Budžeta i poreskih reformi čiji je autor ministar finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, prema kojima će minimalac u narednoj godini biti 450 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar