U trendu

Blef Londona: Druge tera, a sam ne uvodi sankcije Moskvi

Velika Britanija u ovom trenutku ne može da uvede sankcije Rusiji zbog „trovanja“ Sergeja i Julije Skripalj u Solsberiju, rekao je ministar za bezbednost zemlje Ben Voles.

Voles je poslanicima Parlamenta objasnio da sankcije ne mogu biti uvedene sve dok Britanije i zvanično ne izađe iz EU.

Radi se o „Zakonu Magnitskog“ koji je usvojen u maju i koji se ne može se primenjivati protiv Rusije do „bregzita“, piše „Telegraf“.

Kako se navodi, taj zakon će Londonu omogućiti da stvori mehanizam uvođenja sankcija, koji će biti nezavisan od Brisela.

List navodi da su vladini činovnici odbili da kažu kada će sankcije biti uvedene, pošto Velika Britanija formalno izlazi iz EU 29. marta 2019. godine, ali posle toga nastupa prelazni period koji će trajati do 31. decembra 2020. godine. Na takav način sankcije će sigurno biti odložene za još dve godine, što je izazvalo nezadovoljstvo u redovima Konzervativne partije.

Britanski „Zakon Magnitskog“ je pandan američkom istoimenom zakonu koji omogućava zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza stranim činovnicima koji su umešani u korupciju i kršenja ljudskih prava.

Podsetimo, američka administracija je 8. avgusta najavila nove sankcije Rusiji zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u Solsberiju, gde su u martu, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Prvi paket američkih sankcija zabranjuje isporuku proizvoda dvostruke namene u Rusiju. Drugi, stroži paket sankcija, mogao bi biti uveden u novembru. U tom slučaju, zabrana bi mogla da utiče na kreditiranje ruskih pravnih lica, izvoz i uvoz robe, kao i snižavanje nivoa diplomatskih odnosa.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.