U trendu

Bler: Ruska agresija ujedinila Evropu

BLED – Rat u Ukrajini ujedinio je Evropu, kazao je danas na 17. Bledskom strateškom forumu Toni Bler, izvršni predsednik Instituta za globalne promene i nekadašnji premijer Velike Britanije, ukazujući na to da da Ukrajini treba dati sve što joj treba kako bi se izborila sa ruskom agresijom.

„Taj čin agresije je šokantan, ali je ujedinio Evropu i Evropa čhe se držati zajedno. U ovom slučaju uključujem i Britaniju kao deo Evrope. Držačhemo se zajedno i ta agresija nečhe uspeti“, kazao je Bler.

Dodao je da Ukrajini treba dati sve što joj treba – novac, oružje da može da se brani.

Rekao je i da konflikt u Ukrajini predstavlja veliki pritisak na Rusiju iz koje su od početka konflikta otišli milioni ljudi.
Ističe da se nada da će uskoro biti postignut dogovor o miru i dodaje da, ipak, do tada Evropa mora podržati Ukrajinu i dati joj sve što joj je potrebno.

Govoreći o Bregzitu, Bler je kazao da se Velika Britanija za to odlučila još pre nekoliko godina, kao i da su najavili Uniji, ali je primetio da iako mogu imati drugačiju politiku prema Uniji ne mogu menjati geografiju.

„Mi i daljemo pripadamo Evropi i sarađujemo u raznim sferama, Uvek ćemo biti evropska nacija“, kazao je Bler i dodao da je saradnja Velike Britanije sa EU neophodna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.