U trendu

Blinken: 1.500 Amerikanaca čeka evakuaciju iz Avganistana

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da čak 1.500 američkih državljana čeka evakuaciju iz Avganistana, što je broj koji bi mogao da bude izveden iz te zemlje pre isteka roka za povlačenje trupa, 31. avgusta.

Blinken je naveo da se američki zvaničnici „agresivno obraćaju više puta dnevno, telefonom, mejlom, porukama“, kako bi utvrdili da li preostali Amerikanci i dalje žele da odu iz Avganistana, prenosi AP.

Direktor Međunarodnog projekta pomoći izbeglicama Sunil Varghese rekao je da ostaje na Avganistancima da preuzmu ove rizike i pokušaju da se izbore.

Blinken, ponavljajući Bajdenove ranije izjave tokom evakuacije naglasio je na sastanku Stejt departmenta da je „evakuacija Amerikanaca najveći prioritet“ i dodao da su posvećeni tome da izvuku što je moguće više Avganistanaca iz opasnosti pre 31. avgusta.

Američka ambasada u Kabulu izdala je u sredu upozorenje za američke građane da se udalje od tri određene aerodromske kapije, ali nije dala dalje objašnjenje za to.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.