U trendu

Blinken: Ako ne bude reformi, moguće povlačenje SAD iz Avganistana

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) upozorio je da će Avganistan sam morati da se suoči sa talibanima ako predsednik Ašraf Gani ne ubrza mirovni proces, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America – VoA).

„Moram jasno da kažem da se politički proces nastavlja u Vašingtonu i da SAD nisu odbacile nijednu opciju. Razmatramo i potpuno povlačenje naše vojske do 1. maja“, naveo je Blinken u pismu avganistanskom predsedniku.

Američki državni sekretar je naglasio da je hitno potrebno sprovesti promene kako bi se sprečilo da talibani osvoje još neke delove teritorije.

U pismu, u čiji je uvid imao VoA, navodi se i kakva su očekivanja od Ganija i koje diplomatske napore Avganistan treba da sprovede.

Blinken je najavio da će SAD, preko UN, pozvati ministre spoljnih poslova Rusije, Kine, Pakistana, Irana i Indije kako bi zajedno definisali pristup u postizanju mira u Avganistanu. Takodje je naveo da će pozvati Tursku da organizuje sastanak svih učesnika konflikta u Avganistanu u narednim nedeljama kako bi se „finalizovao mirovni sporazum“.

Amerika je, kaže Blinken, pripremila predlog prema kojem se sprečava prolećna ofanziva talibana. Sprečavanje nasilja je glavni zahtev upućen avganistanskoj vladi, a konstatuje se da je nasilje na „nedopustivo visokom nivou“ od dogovora sa SAD u februaru 2020.

Medju predlozima je i formiranje „prelazne mirovne vlade“ koja bi u nekom momentu predala ovlašćenja stalnoj vladi, posle izmena ustava i izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.