U trendu

Blinken: Avganistan može da postane „država parija“

NJU DELHI – Avganistan može da postane „država parija“ ukoliko talibani nastave da zloupotrebljavaju prava sopstvenog naroda i na silu preuzimaju kontrolu, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je, na konferenciji za novinare u Nju Delhiju, rekao da su napredak talibana ka okružnim centrima Avganistana tokom protekle nedelje i izveštaji o zločinima koje su počinili, duboko zabrinjavajući, prenosi nemačka agencija DPA.

„Avganistan koji ne poštuje prava svog naroda, Avganistan koji čini zločine nad sopstvenim narodom postaće država parija“, rekao je Blinken.

Američki državni sekretar je kazao da talibani žele međunarodno priznanje i podršku od Avganistana.

„Pretpostavlja se da talibani žele da njeni lideri mogu slobodno da putuju po svetu, da se ukinu sankcije…Preuzimanje zemlje na silu i zloupotreba prava njenog naroda nije put za postizanje tih ciljeva“, naveo je Blinken.

On je rekao da je jedini put za mirno rešavanje sukoba pregovarački sto i da su SAD, uprkos povlačenju trupa, i dalje veoma angažovane u Avganistanu kako bi diplomatskim putem rešile sukob i pružile pomoć u različitim oblicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.