U trendu

Blinken: Međunarodna zajednica je uz Ukrajinu, osuđujemo ruske zločine

NJUJORK – Najveći deo međunarodne zajednice više puta je osudio rusko kršenje Povelje UN i odbacio nezakonit pokušaj Rusije da zauzme ukrajinsku teritoriju, izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija američki državni sekretar Entoni Blinken, saopštio je Stejt department.

“U četvrtak je 141 država glasala u Generalnoj skupštini za rezoluciju koja reafirmiše ključne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osuđuje ruske zločine, izražava podršku pravednom i sveobuhvatnom miru, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija”, poručio je Blinken.

Zbog žestokog otpora ukrajinskih branilaca, Putin nije uspeo u svom primarnom cilju da osvoji Ukrajinu, okonča njeno postojanje kao nezavisne zemlje i apsorbuje je u Rusiju, dodao je.

“Kada predsednik Putin nije mogao da slomi ukrajinsku vojsku, pojačao je napore da slomi duh Ukrajinaca. Tokom prošle godine, Rusija je ubila desetine hiljada ukrajinskih muškaraca, žena i dece; proterao više od 13 miliona ljudi iz svojih domova; uništio više od polovine energetske mreže u zemlji; bombardovao više od 700 bolnica, 2.600 škola; i otela i preselila u Rusiju najmanje 6.000 ukrajinske dece – od kojih su neka bila stara četiri meseca,” naveo je američki državni sekretar, ocenivši da duh Ukrajinaca “ostaje nesalomiv i jači nego ikad”.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik nije uspeo da iskoristi najgoru globalnu krizu sa hranom, pošto je međunarodna zajednica brzo reagovala.

“Otkako su Sjedinjene Države predsedavale sastankom o bezbednosti hrane prošlog maja, više od 100 zemalja potpisalo je niz konkretnih obaveza za ublažavanje gladi. U velikoj meri zahvaljujući generalnom sekretaru Guterešu i Turskoj, Inicijativa za žito Crnog mora je olabavila rusku kontrolu nad ukrajinskim lukama i snizila cenu žita za svet”, rekao je Blinken.

On je podsetio da je Evropa je preduzela vanredne korake da okonča svoju zavisnost od ruske energije.

Nijedna zemlja nije pretrpela veće teškoće zbog ruske agresije od Ukrajine, ali skoro svaka zemlja je osetila posledice, rekao je Blinken i dodao da nacije širom sveta nastavljaju da stoje uz Ukrajinu.

“Ako napustimo Ukrajinu, napuštamo samu Povelju UN i principe i pravila koja sve zemlje čine sigurnijim i bezbednim,” istakao je Blinken i poručio da nema nasilnog otimanja niti brisanja granica druge zemlje, navodi se u saopštenju.

Savet bezbednosti se sastao na godišnjicu ruske invazije na susednu Ukrajinu, koja je pokrenuta 24. februara prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar