U trendu

Blinken najavio obnovu savezništava i ugled u svetu

VAŠINGTON – Entoni Blinken, nominovan za američkog državnog sekretara u administraciji predsednika SAD Džoa Bajdena, najavio je da će raditi na obnovi američke diplomatije i savezništava i izgradnji jedinstvenog međunarodnog fronta koji bi trebalo da odgovori na izazove koje postavljaju Rusija, Kina i Iran.

On je to rekao pred senatskim Odborom za spoljnopolitičke poslove, koji treba da potvrdi njegovo imenovanje,
prenosi Glas Amerike.

„Kada nismo angažovani, kada nismo lider u svetu dogodi se jedna od dve stvari: ili neka zemlja pokuša da zauzme naše mesto, ali verovatno ne na način i u skladu sa našim interesima i vrednostima, ili niko ne preuzme tu ulogu – i onda nastaje haos. U oba slučaja, to nije u interesu američkog naroda“, rekao Blinken.

Njegovo obraćanje članovima senatskog Odbora za spoljnopolitičke poslove pokazuje da je nova administracija svesna izazova koji su pred njom.

„Ući ćemo u odnose sa svetom kakav jeste, a ne kakav je bio. To je svet sve jačeg nacionalizma, smanjenja demokratije, većeg rivalstva sa Kinom, Rusijom i drugim autoritarnim državama, većih pretnji stabilnom i otvorenom međunarodnom sistemu. To je svet tehnološke revolucije koja menja svaki aspekt našeg života, posebno u sajber prostoru“, poručio je Entoni Blinken.

Pretres u Kongresu održava se manje od dve nedelje nakon što su hiljade pristalica predsednika Trampa upale u zgradu koja predstavlja simbol američke demokratije.

Blinken je istakao da je svestan da je napad na Kapitol šokirao svet i naneo novu štetu ugledu Amerike.

„Potrebna nam je skromnost – jer ćemo morati da obavimo mnogo posla kod kuće da bismo poboljšali ugled u svetu“, zaključio je Entoni Blinken.

Govoreći pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, Avril Hejns, bivša zamenica direktora CIA, danas kandidatkinja za direktorku nacionalne obaveštajne zajednice u Bajdenovoj administraciji potvrdila je da u obaveštajnim poslovima neće biti mesta za političarenje, prenosi Rojters.

„Kada je reč o obaveštajnim poslovima, tu jednostavno nema mesta politici. Ikada“, rekla je Hejnsova.

Za ministra odbrane Bajden je nominovao penzionisanog generala, Afroamerikanca Lojda Ostina koji se na saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage obavezao da u svoj tim dovede i kvalifikovane civile i uključi ih u porocese donošenja odluka u Pentagonu.

„Bezbednost naše demokratije zahteva kompetentnu civilnu kontrolu nad našim oružanim snagama i subordinaciju vojne moći civilnim vlastima“, izjavio je Ostin i najavio da će tesno sarađivati sa američkim državnim sekretarijatom i podržavati diplomatske aktivnosti Stejt departmenta svuda u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.