U trendu

Blinken naredne sedmice u Parizu

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovaće naredne sedmice u Pariz nakon što su veze između SAD i Francuske zaoštrene od kada je Australija prošlog meseca poništila ugovor o podmornicama sa Francuskom u korist pakta sa Vašingtonom.

Blinken će od poneđeljka do srede boraviti u Parizu, predsedavaće sastankom ministara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i razgovarati sa francuskim zvaničnicima, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters.

Blinkenu će se pridružiti američki izaslanik za klimu DŽon Keri, američka predstavnica za trgovinu Katerin Tai i drugi američki zvaničnici u Parizu, rekao je Prajs.

U Parizu će Blinken i francuski zvaničnici nastaviti razgovore o daljem jačanju vitalnih odnosa između SAD i Francuske o nizu pitanja, uključujući bezbednost u indo-pacifičkom regionu, klimatsku krizu, ekonomski oporavak od pandemije kovid-19, transatlantske odnose i radu sa našim saveznicima i partnerima na rešavanju globalnih izazova i mogućnosti, istakao je Prajs.

Blinken će potom krenuti za Meksiko gde će prisustvovati razgovorima o bezbednosti na visokom nivou narednog petka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.