U trendu

Blinken: Neodgovorni čin Kine se više ne sme ponoviti

MINHEN – Najviše diplomate Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Entoni Blinken i Vang Ji, sastale su se sinoć na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, što je prvi američko-kineski kontak na visokom nivou otkako su SAD pre dve nedelje oborile kineski balon kod obale Južne Karoline.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da je Blinken tokom razgovora je upozorio da se „ovaj neodgovorni čin“ više nikada ne sme ponoviti, prenosi AP.

„Sekretar Blinken je direktno govorio o neprihvatljivom kršenju suvereniteta SAD i međunarodnog prava jer je kineski balon korišćen za nadgledanje na velikim visinama u teritorijalnom vazdušnom prostoru SAD“, rekao je Prajs.

Blinken je ranije ovog meseca otkazao putovanje u Peking zbog incidenta sa balonom koji je postao glavno sporno pitanje između dve zemlje.

Vašington optužuje Kinu da sprovodi opsežan program međunarodnog nadzora, ali Peking je demantovao te tvrdnje i optužio SAD da iznose tvrdnje bez dokaza, ali i da bez dozvole šalju svoje balone koji preleću vazdušni prostor Kine.

Kina tvrdi da je njen balon, koji su američke snage identifikovale i potom srušile ranije ovog meseca, bio civilna istraživačka letelica koja je slučajno skrenula sa kursa.

Ranije danas Vang je kritikovao ponašanje Sjedinjenih Američkih Država u ovom slučaju, ocenivši da je odgovor Vašingtona bio „apsurdan i histeričan“ uz „100-postotnu zloupotrebu sile“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.