U trendu

Blinken: Pomoći ćemo Kijevu da procesuira ratne zločine

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je formiranje nove britanske, američke i EU grupe, koja će pomoći ukrajinskom državnom tužiocu da dokumentuje, kako je rekao, ratne zločine i ostale brutalnosti zabeležene u Ukrajini.

„Novi mehanizam, nazvan Savetodavna grupa za zlodela (ACA), pružiće strateške savete i operativnu pomoć Jedinici za ratne zločine pri ukrajinskom tužilaštvu, zakonski konstituisanom organu zaduženom za procesuiranje ratnih zločina i drugih zlodela u Ukrajini“, kazao je Blinken, preneo je CNN.

On je naveo da, iako SAD i njeni saveznici podržavaju niz međunarodnih napora da se pred lice pravde izvedu odgovorni za zlodela, ukrajinsko tužilaštvo će igrati ključnu ulogu u osiguravanju da lica odgovorna za ratne zločine i ostala zlodela budu izvedena na sud.

„Savetodavna grupa će sarađivati sa ministarstvom pravde Amerike, i pokušavaće da dođe do pravde i pred sudovima SAD“, kazao je Blinken.

Ranije ove nedelje, ruski vojnik (21) je u Kijevu osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva nenaoružanog muškarca, što je prva presuda za ratni zločin otkako je počeo rat 24. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.