U trendu

Blinken: Ponovo radi ambasada SAD u Kijevu

VAŠINGTON, 18. maja (Rojters) – Ambasada SAD u Kijevu počela je danas s radom, rekao je državni sekretar Entoni Blinken, gotovo tri meseca nakon što su SAD udaljile svoje diplomate i obustavile rad ambasade zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Ukrajinski narod je, uz našu bezbednosnu pomoć, odbranio svoju domovinu pred nesavesnom invazijom Rusije, i kao rezultat toga, zvezde i pruge još jednom se vijore iznad ambasade“, naveo je Blinken, prenosi Rojters.

Neposredno pre nego što je američka zastava podignuta iznad ambasade, portparol Stejt departmenta Danijel Langenkamp rekao je da će se u prvoj fazi mali broj diplomata vratiti na posao.

Rojters navodi da je američka ambasada zatvorena još 14. februara, 10 dana pre nego što je Rusija pokrenula vojnu akciju u punom obimu, a osoblje ambasade provelo je prva dva meseca rata u Poljskoj, ali se otpravnica poslova Kristina Kvien vratila u Ukrajinu 2. maja, posetivši zapadni grad Lavov.

Dodaje se da su mnoge zapadne zemlje, uključujući Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju, ponovo otvorile svoje ambasade u Kijevu tokom prošlog meseca, nakon što su se ruske trupe povukle sa severa Ukrajine kako bi se usredsredile na ofanzivu na istoku zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.