U trendu

Blinken: SAD zabrinute posle posete UN zvaničnice Sindjijangu

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog mogućih ograničenja koje je Peking nametnuo tokom posete visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašele Sindjijangu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

„SAD su zabrinute zbog posete visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašele i njenog tima Narodnoj Republici Kini i pokušaja Kine da ograniči i manipuliše tom posetom“, rekao je Blinken u saopštenju.

On je rekao da uslovi te posete nisu omogućili potpunu i nezavisnu procenu stanja ljudskih prava, uključujući i u Sindjijangu na istoku zemlje.

Rekao je da je zabrinut informacijama prema kojima su stanovnici Sindjijanga upozoreni da se ne žale ili da otvoreno govore o uslovima u tom regionu.

Ta kineska oblast dugo je bila pogodjena učestalim krvavim napadima na civile koje su prema vlastima činili separatisti i islamisti Ujguri, glavna etnička grupa u regionu.

Zbog toga je ta oblast poslednjih nekoliko godina pod drakonskim nadzorom.

U zapadnim studijama optužuje se Peking da je internirao više od milion Ujgura i članova drugih muslimanskih etničkih grupa u kampove za reedukaciju, odnosno da im je nametnuo prinudni rad, ili prinudne sterilizacije. SAD govore o „genocidu“.

Kina osudjuje te pristrasne izveštaje i kaže da se radi o centrima za profesionalnu obuku namenjenim za razvoj zapošljavanja i za iskorenjivanje ekstremizma.

Mišel Bašele je tokom šestodnevne posete Kini obišla Urumći glavni grad regiona Sindjijang i kaže da je u gradu Kašgar posetila jedan zatvor gde je videla zatvorenike, opisujući svoj pristup „prilično otvorenim i transparentnim“.

Ona je rekla da je vlada Sindjijanga dala uveravanja da je mreža centara za profesionalnu obuku rasformirana. Bašele je rekla da je posetila jedan od tih starih centara.

Detalji njene posete nisu objavljeni. Ona je zbog epidemijske situacije u Kini bila izdvojena od stranih novinara.

Na onlajn konferenciji za novinare organizovanoj na kraju boravka u Kini Bašele je rekla da njena poseta, koju nisu mogli da prate strani mediji, nije predstavljala „istragu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.