U trendu

Blinken uskoro sa Lavrovom o smirivanju tenzija oko Ukrajine

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken pokušaće da smiri tenzije sa Moskvom oko Ukrajine kada se ove nedelje bude sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi nakon susreta sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu i evropskim zvaničnicima u Berlinu, javlja Rojters.

Blinkenova diplomatska turneja planirana je u jeku zabrinutosti Ukrajine i njenih zapadnih saveznika izazvane raspoređivanjem desetina hiljada ruskih vojnika duž rusko-ukrajinske granice, ali kao i prethodnih dana, zvanična Moskva poriče da planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu, dodaje britanska agencija.

„Sjedinjene Države ne žele sukob, mi želimo mir“, poručio je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta i ocenio da predsednik Rusije Vladimir Putin ima dovoljno moći da preduzme korake ka deeskalaciji krize kako bi SAD i Rusija mogle da nastave da grade odnos koji nije zasnovan na neprijateljstvu ili krizi.

Blinken će se sutra sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a zatim će se u Berlinu sastati sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i kasnije sa transatlantskim patrnerima, tj. zvaničnicima Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Američki državni sekretar će voditi razgovore o temi zajedničkih napora za odvraćanje Rusije od agresije na Ukrajinu i o rešenosti saveznika i partnera SAD da nametnu teške ekonomske sankcije Rusiji i izazovu ogromne negativne posledice, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Nakon tih sastanaka Blinken bi u petak trebalo da se sastane i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi kako bi se napravio diplomatski pomak iz trenutne situacije, potvrdio je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Sekretar Blinken je danas razgovarao sa Lavrovom i založio se za deeskalaciju, a potom su se dvojica diplomata saglasila da bi bilo korisno da se lično susretnu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.