U trendu

Blinkenova pomoćnica Karen Donfrid podneće ostavku da bi se posvetila porodici

VAŠINGTON – Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid (60) podneće ostavku kako bi se fokusirala na svoju porodicu, izjavio je danas portparol Stejt departmenta.

Mandat Donfridove, koja je preuzela funkciju u septembru 2021. godine, obeležio je najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata i napor SAD da podstakne formiranje i učvršćivanje jedinstvene zapadne pozicije protiv Rusije, naveo je Rojters.

Ona je bila jedan od ključnih pomoćnika američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, putovala je često u Evropu gde se sastajala sa partnerima SAD, u trenutku kada je predsednik Džozef Bajden nastojao da popravi i obnovi transatlantske veze, narušene jednostranim pristupom bivše administracije predsednika Donalda Trampa, ocenila je britanska agencija.

Na jednom od svojih poslednjih sastanaka na visokom nivou u Stejt departmentu, suočila se sa ruskim ambasadorom u SAD Anatolijem Antonovom, kada je pozvan na razgovor prošlog utorka posle pada američkog drona iznad Crnog mora nakon što su ga, kako tvrdi Vašington, presreli ruski avioni.

Ona treba da napusti funkciju krajem marta, rekao je portparol Stejt departmenta.

Još nije doneta odluka ko će je naslediti u Birou za Evropu i Evroazijska pitanja, koji pokriva 50 zemalja koje se protežu od Velike Britanije do Azerbejdžana.

„Karen je spretno upravljala našim odnosima sa mnogim od naših najvažnijih saveznika i partnera u vreme kada je agresija Kremlja ugrozila decenije mira i prosperiteta“, naveo je Blinken u saopštenju u koje je Rojters imao uvid uoči objavljivanja.

Pre nego što se pridružila Bajdenovoj administraciji, bila je prva žena predsednica nemačke političke organizacije u SAD Maršalov fond.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.