U trendu

Bliski istok u haosu, postao pretnja globalnom miru

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da je Bliski istok danas u takvom „haosu“ da je postao pretnja međunarodnom miru i bezbednosti, a da Sirija „predstavlja najozbiljniju pretnju“.

Gutereš obratio se danas Savetu bezbednosti svetske organizacije povodom situacije u Siriji i pozvao sve zemlje da „deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima“.

„Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prete da dovedu do vojne eskalacije punih razmera“, rekao je Gutereš u obraćanju 15-članom Savetu, prenosi Rojters.

Prvi čovek svetske organizacije istakao je da je Bliski istok „u opasnosti“ i da je postao pretnja po globalni mir, na čelu sa Sirijom, istovremeno upozoravajući na povratak hladnog rata.

On je pomenuo palestincko-izraelski spor, a dodao je i da su podele među sunitima i šiitima vidljive od Persijskog zaliva do Mediterana.

Ipak, Gutereš je istakao da je Sirija danas najozbiljnija kriza i da „ne postoji vojno rešenje za taj konflikt“.

SB UN sazvao je za danas, na zahtev Rusije, još jedan hitan sastanak čija je tema pretnja međunarodnom miru zbog mogućih vazdušnih napada SAD i saveznika na Siriju.

Rusija je, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da se generalni sekretar UN obrati Savetu bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.