Blokada italijansko-austrijske granice bila bi politička katastrofa

Austrijska blokada granice sa Italijom u cilju sprečavanja priliva migranata bila bi politička katastrofa za Evropu, upozorio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Austrija je zapretila da će pooštriti mere granične kontrole na prelazu Brener ukoliko Italija sama ne pojača kontrolu priliva izbeglica koje ulaze na njenu teritoriju, a zatim kroz tunel napuštaju zemlju.

Prelaz Brener važna je raskrsnica za evropski saobraćaj i veza izmedju severa i juga Evrope, rekao je Junker u intervjuu za nemački list Funke Mediengrupe (Funke Mediengruppe).

„Blokada graničnog prelaza Brener neće imati samo ekonomske, već i političke posledice“, naveo je on i dodao da Austrija nije usamljen slučaj, jer i vlasti drugih evropskih zemalja na isti način zastrašuju ljude.

Junker je izrazio žaljenje zbog stava Austrije prema migrantskoj krizi i njenog upornog nastojanja da zatvori granice, što je pripisao uticaju ekstremne desnice.

Prema njegovim rečima, tunel u Breneru ključna je ekonomska tačka za italijanske kompanije koje izvoze u severnu Evropu, a kroz njega dnevno prodje oko 2.500 kamiona i 15.000 automobila.

Tunel je takodje turistička atrakcija i svake godine poseti ga nekoliko stotina hiljada nemačkih turista.

Kroz Austriju je tokom protekle godine prošlo više stotina hiljada migranata, a azil je u toj zemlji dobilo njih 90.000, što je 1 odsto ukupnog stanovništva Austrije.

Zvanični Beč najavio je da će u 2016. godini prihvatiti 37.500 tražilaca azila, a polovina njih je već registrovana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.