U trendu

Blokiran zakon Floride, kruzerom samo uz „kovid pasoš“

MAJAMI – Sudija američkog federalnog suda privremeno je blokirao zakon države Floride koji sprečava brodove kruzere da od putnika zahtevaju dokaz o vakcinaciji protiv kovida-19 i obrazložio da je taj zakon u koliziji sa Ustavom SAD.

Zabrana Floride da se od putnika traže „kovid pasoši“ koju je u maju potpisao republikanski guverner države Ron de Santis, ne štiti privatnost lekara i ne sprečava diskriminaciju nevakcinisanih putnika, ali je, kako se navodi u sudskoj presudi, zabrana u suprotnosti sa Prvim amandmanom američkog Ustava i krši prava kompanije Norvegian Cruise Lines, navela je okružni sudija Ketlin Vilijams, prenosi AP.

U presudi na skoro 60 stranica objavljenoj kasno sinoć sudija je ukazala da država Florida nije uspela da „obezbedi validan dokaz, činjenične ili pravne odredbe“ koji idu u prilog zabrani da se od putnika zahteva dokaz o vakcinaciji.

Norveška kompanija je dokazala da bi suspenzija potvrde o vakcinaciji ugrozila javno zdravlje i doprinela širenju smrtonosnog virusa gde god da se putnici iskrcaju, predočila je sudija Vilijams.

Florida je podnela tužbu i protiv američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kako bi blokirala savezne propise kojima se od putnika traži da pre ukrcavanja na kruzere pokažu potvrdu o vakcinaciji.

CDC je izgubio u žalbenom postupku, ali je uspeo da ostvari da smernice koje je izdao važe kao neobavezujuće, a sve kruzerske kompanije na Floridi saglasile su se da dobrovoljno nastave da slede uputstva CDC, navodi se u obrazloženju sudije Vilijams.

Aktuelne smernice CDC, koje su na snazi do 1. novembra, preporučuju da se dozvoljavaju krstarenja kruzerima uz potvrdu da je najmanje 95 odsto putnika i posade vakcinisano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.