U trendu

Blumberg: Berlin razmatra zaplenu zamrznute ruske imovine kako bi pomogao UKR

NJUJORK – Nemačka razmatra mogućnost da zapleni zamrznutu rusku imovinu kako bi se pomogla obnova Ukrajine ukoliko bi saveznici sledili taj primer, objavila je danas američka agencija Blumberg.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, Blumberg je preneo da Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca „podržava zahtev Ukrajine za ratnom odštetom, ali još uvek nije zauzela zvaničan stav o oduzimanju imovine u vlasništvu ruske države“.

Prema izvorima Blumberga, Berlin je spreman da „iskoristi milijarde evra zamrznute ruske imovine kako bi pomogao obnovu Ukrajine pod uslovom da se mogu prevazići zakonska prepreke, a saveznici prihvate da slede taj primer“.

Pozivajući se na „zvaničnike upoznate sa ovim pitanjem“, Blumberg prenosi da nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok „želi da Rusija plati štetu nanetu Ukrajini“ i insistira na tome da „zaplena bar dela zamrznutih sredstava mora biti opcija“.

Međutim, nemački ministar finansija Kristijan Lindner je oprezniji jer veruje da bi potencijalna konfiskacija imovine ruske Centralne banke mogla stvoriti opasan presedan i dovesti do pravnih problema za evropske nacije i njihove saveznike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar