U trendu

Bodnar: Sporazum o izvozu žita nemoguć bez Kijeva

KIJEV – Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar izjavio je danas da nijedan sporazum ne može da obezbediti izvoz žitarica preko Crnog bez učešća Kijeva i optužio je Rusiju da iznosi nerealne predloge poput proverw brodova.

Bodnar je na onlajn brifingu poručio da je za Kijev važno da Turska nastavi da posreduje u tom pitanju, kao i da nastavi da razgovara i sa Kijevom i sa Moskvom, prenosi Rojters.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije danas nakon sastanka u Ankari sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom rekao da se nada da bi pitanja u vezi sa isporukama žita iz luka u Ukrajini mogla biti rešena pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

Lavrov je naglasio da Ukrajina treba da reši problem isporuka žitarica deminiranjem njenih luka i da nije potrebna nikakva akcija sa ruske strane, jer je ona već preuzela neophodne obaveze.

„Svakog dana izjavljujemo da smo spremni da garantujemo bezbednost brodova koji napuštaju ukrajinske luke i kreću ka Bosforskom zalivu, spremni smo da to uradimo u saradnji sa našim turskim kolegama“, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.