U trendu

Bogdanovski: Dojave o bombama imaju za cilj da unesu nemir i nepoverenje

SKOPLJE – Povodom učestalih lažnih dojava o podmetnutim bombama u osnovnim, srednjim školama i sudovima poslednjih meseci, univerzitetski profesor Marjan Bogdanovski kaže da one imaju za cilj da poremete svakodnevni život i unesu napetost, strah i nepoverenje u institucije, te da je potrebno da država, koja je člaica NATO, potraži pomoć sa strane.

Bogdanovski je za skopsku Televiziju 24 da nije u pitanju dečja igra, več obučeni hakerski centri.

„Nemam opipljive informacije da znam, čak ni intuitivno, ko bi mogao da stoji iza ovoga. Ali znam da ovo nije deča igra, već obučeni hakeri upućeni od centara koji guraju ideju da se Makedonija uznemiri, odnosno centri hibridnih napada. Ovo nije igra, nisu koraci pojedinaca“, kaže Bogdanovski.

Prema njegovim rečima, Makedonija ne može sama da reši ovaj problem, potrebna joj je strana pomoć, ali je neophodno da policija reaguje po svakoj prijavi o podmetnutoj bombi.

Dodao je da je sasvim moguće da bi u ekstremnom slučaju iz ustanove u kojoj postoji pretnja bombom regrutovana osoba koji šalje dojavu.

„Uvek postoji mogućnost da je pretnja stvarna. Ne možemo to predvideti. Ali neophodno je da se ovo završi za sat vremena. Mi smo članica NATO-a, stavljeni smo na iskušenje, građani zabrinuti, a imamo od koga da tražimo pomoć“, rekao je Bogdanovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.