U trendu

Bolničar negacionista rizikuje posao

RIM – Negiranje postojanja virusa kovid-19 moglo bi jednog bolničara iz italijanskog grada Specija, u pokrajini Ligurija, koštati posla, piše onlajn novina “Fanpejdz”.

Bolničar je na svojoj Fejsbuk stranici objavio kako virus kovid ne postoji, da je sve izmišljeno i da se nepotrebno izaziva panika među ljudima, a one koji veruju da kovid-19 postoji nazvao je “kovidiotima”.

Reagovalo je lokalno udružneje medicinskih bolničara čiji je predsednik Frančesko Fali najavio da će bolničar-negacionista biti pozvan da obrazloži svoj antinaučni stav.

“Ne radi se o cenzuri niti ograničavanju lične slobode. Javni antinaučni istupi medicinskog osoblja su sankcionisani pravilnikom udruženja. Ako jedan medicinski radnik javno iznosi nenaučne stavove, jasno je da utiče na javno mnenje, a to je suprotno kodeksu uduržneja čiji je član”, rekao je Foli.
Ukoliko ostane pri svojim negacionističkim stavovima, bolničar rizikuje da bude isključen iz profesionalnog udruženja, a to automatski znači da neće moći raditi svoj posao.

U Italiji neko da bi mogao da se bavi svojim poslom, pored diplome treba da bude i član profesionalnog udruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.