U trendu

Boltonova knjiga „na ledu“ Bele kuće

VAŠINGTON – Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, izrazio je zabrinutost da Bela kuća nastoji da spreči objavljivanje njegove knjige.

Prema pisanju Rojtersa, Bolton u svojoj neobjavljenoj knjizi piše o vremenu koje je proveo na funkciji predsedničkog savetnika za nacionalnu bezbednost.

U svom prvom javnom nastupu nakon kongresnog suđenja Trampu, Bolton je na Univerzitet Đuk u Severnoj Karolini izrazio nadu da će ipak uspeti da objavi svoju knjigu.

„Trebalo bi da mogu da odgovorim na predsednikove tvitove“, konstatovao je Bolton i izrazio nadu da njegova knjiga neće biti zabranjena.

Upitan da prokomenatriše Trampove tvitove o sebi, Bolton je odgovorio kontra pitanjem: „On (Tramp) tvituje o meni, a ja o tome ne smem da progovorim. Da li je to fer?“

Vremešni Bolton je napustio svoj položaj prošlog septembra, nakon ozbiljnih razmimoilaženja o ključnim spoljnopolitičkim temama.

Dok Tramp tvrdi da ga je otpustio, Bolton to negira i kaže da je sam podneo ostavku.

Neki mediji su već u oktobru prošle godine, odmah nakon razlaza Trampa i Boltona, najavili da bivši predsednikov savetnik, zagovornik tvrđe linije i veće vojne angažovanosti SAD u kriznim područjima, planira da napiše knjigu o svom radu u Beloj kući.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Bolton je u nameravao da objavi da je Tramp odlučio da zamrzne do daljnjeg sredstva u iznosu od 391 miliona dolara planirane američke vojno-tehničke pomoći Ukrajini sve dok ne dobije konkretniju pomoć ukrajinskih zvaničnika u istrazi o Džou Bajdenu, jednom od Trampovih potencijalnih rivala na sledećim predstojećim izborima iz redova demokrata.

Ovaj Trampov manevar protiv Bajden bio je okidač za pokretanje konresnog postupka o opozivu američkog predsednika.

Predstavnički dom Kongresa koji kontrolišu demokrate, izglasao je 18. decembra pokretanje postupka za opoziv Trampa na temelju dve ključne optužbe – zloupotrebu moći i opstrukciju Kongresa, a obe povezane sa Ukrajnom.

Američki predsednik je odbacio sve optužbe i pokretanje procesa u Kongresu nazvao sramnim činom.

Tramp je oslobođen optužbi 5. februara, na osnovu konačne odluke Senta koji kontrolušu republikanci.

Bolton je odbio da sarađuje sa istragom koju je tim povodom vodila Bela kuća, ali je 6. februara rekao da bi pristao da svedoči ukoliko bi ga Senat pozvao.

Demokrate su zahtevale njegovo svedočenje, ali je Senat glasao protiv dovođenja novih svedoka.

U januaru je Bela kuća obavestila Boltona da njegov rukopis knjige sadrži „značajan broj poverljivih informacija i da u toj formi – ne može biti objavljen“.

U svom jučerašnjem izlaganju na Univerzitetu Đuk, Bolton je rekao da Bela kuća još analizira rukopis njegove knjige.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.