U trendu

Bon: Mere za pritisak na Britaniju da poštuje Bregzit

PARIZ – Evropske države će u roku od nekoliko dana objaviti mere kojima će izvršiti pritisak na London, kako bi ga primorale da se pridržava sporazuma o Bregzitu, prema kome je Britanija napustila Evropsku uniju, saopštio je danas za radio „Evropa 1“ francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon.

On nije rekao koje bi to mere bile, ali je u intervjuu primetio da Britanija zavisi od energije kojom se snabdeva sa evropskog kontinenta, prenosi Rojeters.

Bon je pomenuo i je da je Francuska bila ogorčena zbog odluke lokalnih vlast ostrva Džersi , koje nije formalno deo Velike Britanije ali se vodi kao njen autonomni posed, da odbiju izdavanje dozvole za ribolov desetinama francuskih plovila.

„U narednih nekoliko dana, a juče sam razgovarao sa svojim evropskim kolegama o ovoj temi, preduzećemo mere na evropskom ili nacionalnom nivou da izvršimo pritisak na Veliku Britaniju“, najavio je Bon.

Francuski ministar je naglasio da će EU braniti svoje interese, pre svega diplomatski, ali ako to ne uspe, onda i preuzimanjem mera i tom prilikom pomenuo da je Britanija u većoj meri zavisna od energetskih resursa Unije i da joj u tom smislu ne ide u prilog da radi na štetu EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.