U trendu

Borci lojalni vladi povratili 3 okruga na severu Avganistana

KABUL – Opozicioni borci lojalni svrgnutoj avganistanskoj vladi preuzeli su tri severna okruga od talibana, samo nekoliko dana nakon što je militantna grupa uspostavila kontrolu nad većim delom zemlje.

Protalibanski nalozi na društvenim mrežama potvrdili su vojni preokret u severnoj provinciji Baglan, preneo je danas Glas Amerike (VOA).

Rekli su da je najmanje 15 talibanskih boraca poginulo, a 15 povređeno u, kako su opisali, izdaji objavljene amnestije za pripadnike bivše avganistanske vlasti.

Lokalni zapovednik ustanka protiv talibana, Abdul Hamid, rekao je u video poruci iz Andraba, jednog od novoosvojenih okruga, da njegove snage napreduju prema drugom obližnjem okrugu, obećavši da će zauzeti ceo Baglan.

Talibani su poslali svoje snage u Andrab da započnu kontraofanzivu.

Glas Amerike je zatražio, ali nije dobio reakciju od portparola talibana Zabihulaha Mudžahida, na prvi oružani odgovor otkako je militantna grupa prošle nedelje preuzela kontrolu nad Kabulom.

Napad u petak dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Amrulah Saleh, koji je bio prvi potpredsednik predsednika Ašrafa Ganija, obećao da će organizovati snažan otpor talibanima iz svoje matične pokrajine Pandžšir.

Saleh se proglasio privremenim predsednikom, pozivajući se na avganistanski ustav, nakon što je Gani napustio zemlju dobivši azil u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bivši potpredsednik tvrdio je da deluje iz Pandžšira uz podršku Ahmeda Masuda, sina ubijenog avganistanskog komandanta Ahmeda Šaha Masuda, koji je uspešno branio pokrajinu i druga uporišta u Avganistanu tokom prethodne talibanske vlade od 1996. do 2001. godine.

Talibanski lideri vodili su, u međuvremenu, razgovore sa bivšim avganistanskim rivalima u Kabulu u pokušaju da formiraju, kako su obećali, „inkluzivnu islamsku vladu“ koja će voditi zemlju, navodi VOA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.