Borel: EU da bude „G3“

BLED – Ministar inostranih poslova Španije Žozep Borel kazao je da živimo u multipolarnom svetu, u kojem vladaju dve velike sile – SAD i Kina, i da je potrebno da se kao treća sila nametne Evropa.

Borel je, na Strateškom forumu na Bledu rekao da je ako želimo stabilniji svet potrebno da postoji treća svetska sila, a da je jedina koja ima kapaciteta, znanja i snagu Evropa.

Međutim, dodao je, to je moguće samo ako imamo ujedinjenu Evropu, koja to, kako kaže, trenutno nije.

Borel, koji je imenovan za novog šsefa evrospke diplomatije, rekao je da živimo u globalnom svetu i da EU mora da bude sposobna u njemu da preživi.

„Do sada nismo bili u stanju da svetskoj areni damo svetskog igrača“, konstatovao je on.

Ukazao je da je, dok je jos studirao stanovništvo Evrope činilo 21 odsto stanovništva sveta, a da će, kada umre, a ne očekuje da to bude skoro, činiti svega šest procenata svetskog stanovništva, dok se situacija u Africi kreće u suprotnom smeru.

Upitan za odnos EU i Turske rekao je da je bitno ne samo širenje Unije, već da članice budu jedinstvene.

„Nekada je važilo pravilo što nas je više to smo jači, ali se pokazalo da nije uvek tako, već da je potrebno da postoji kohezija i zajedničko shvatanje sveta“, objasnio je Borel.

EU, prema njegovim rečima, može biti model uspešnog deljenja suvereniteta, ali i kapaciteta.

Kada je reč o klimatskim promenama kazao je da mu je drago kada mladi govore da treba nešto uraditi, ali je postavio i pitanje da li su spremni da kompenzuju gubitnike te borbe protiv klimatskih promena.

Kazao je i da poslednjih godina međunarodna zajednica, i pored postignutih sporazuma, nije bila u mogućnosti da se dogovori oko prduzimanja bilo kojih mera.

Rekao je da je dobro i za Veliku Britaniju i za države EU da se postigne sporazum o izlasku Londona.

On je na Strateškom forumu u Bledu rekao da je aktuelni britanski premijer Boris Džonson odlučan da napusti EU sa sporazumom ili bez njega.

Prema njegovim rečima, britanski parlament želi Velika Britanija da napusti EU sa sporazumom, za koji smatra da će biti dobar za sve strane u EU.

Na istom panelu učestvovao je i šef turske diplomatije Davut Cavušoglu koji je kritikovao saveznike u NATO.

On je kazao da su Ankaru, kada je Turska srušila ruski avion, savetovali mnogi iz NATO da normalizuju odnose s Moskvom, a sada kada su ih normalizovali kritikuju Tursku i pitaju zašto dovode u pitanje odnose sa zapadnom vojnom alijansom.

Turska, kako je podvukao, ne odustaje od saveza sa zapadom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.