Borel: EU osudjuje presudu Navaljnom jer je politički motivisana

 Evropska unija osudjuje odluku ruskih vlasti da osudi Alekseja Navaljnog na zatvorsku kaznu i smatra je neprihvatljivom, jer je politički motivisana i u suprotnosti je sa medjunarodnim obavezama Rusije o ljudskim pravima, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

„EU poziva ruske vlasti da poštuju svoje nacionalne i medjunarodne obaveze da poštuju ljudska prava i obezbede jednakost pred zakonom, uključujući pravo na pravično sudjenje. EU ponavlja svoj poziv na hitno i bezuslovno puštanje Navaljnog, kao i svih gradjana i novinara koji su uhapšeni zbog ostvarivanja prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja“, rekao je Borel.

Borel je najavio da će EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova raspravljati „o implikacijama i mogućim daljim akcijama“ u vezi ovog pitanja, prenela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Moskovski sud je juče osudio ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na dve godine i osam meseci zatvora.

Navaljni je osudjen jer je prekršio uslovnu kaznu, dok je bio na lečenju u Nemačkoj nakon trovanja nervnim agensom novičok.

On je 2014. godine osudjen na uslovnu kaznu zbog navodnih finansijskih malverzacija, za koju je Evropski sud za ljudska prava 2017. godine utvrdio da proizvoljna i očigledno nerazumna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.