U trendu

Borel: EU traži hitno oslobađanje aktivista i političkih zatvorenika u Belorusiji

Evropska unija najoštrije osuđuje nameštene sudske procese protiv dobitnika Nobelove nagrade za mir Aleša Beljackog i drugih beloruskih aktivista za zaštitu ljudskih prava i poziva na hitno oslobađanje više od 1.450 političkih zatvorenika u Belorusiji, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Sud u Minsku je danas osudio Beljackog na deset godina zatvora i još trojicu aktivista beloruskog Centra za ljudska prava Vesna, na devet, osam, i sedam godina zatvora, na osnovu „lažnih i politički motivisanih optužbi“, naveo je Borel u izjavi objavljenoj na sajtu EU.

„Evropska unija najoštrije osuđuje te nameštene sudske procese koji su još jedan užasan primer kako režim (beloruskog predsednika Aleksandra) Lukašenka pokušava da ućutka one koji ustaju u odbranu ljudskih prava i osnovnih sloboda u Belorusiji. Lukašenko neće uspeti. Njihov poziv za slobodu je glasan, čak i iza rešetaka“, dodao je Borel.

On je ukazao i da su politički zatvorenici u Belorusiji izloženi „brutalnom progonu jer su se usudili da se usprotive kršenju ljudskih prava i zbog protivljenja ruskom ratu protiv Ukrajine i ulozi Belorusije u toj agresiji“.

„EU je spremna da reaguje na represiju i kršenja ljudskih prava građana. EU će nastaviti da podržava sve koji se hrabro zalažu za suverenu, slobodnu, demokratsku, bezbednu i prosperitetnu Belorusiju“, naveo je Borel.

Beljacki i dvojica aktivista Centra za ljudska prava Vesna, koji je on osnovao, uhapšeni su tokom masovnih antivladinih protesta u Belorusiji 2020. godine, izbilih posle reizbora Lukašenka na predsedničkim izborima. Osuđeni su za nezakonito unošenje novca u zemlju sa ciljem finansiranja opozicionih aktivnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar