U trendu

Borel i Varheji: Rat u Ukrajini budi živa sećanja, sećanje na genocid u Srebrenici dužnost

Zvaničnici EU Žozep Borel (Josep Borell) i Oliver Varheji (Varhelyi) saopštili su povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici da masovna ubistva i ratni zločini u Ukrajini „prizivaju živa sećanja“ na one iz ratova na Zapadnom Balkanu 1990-ih i da je sećanje na genocid u Srebrenici, kao dela zajedničke evropske istorije, više nego dužnost.

„Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici i sopstvenu odgovornost jer nije mogla da spreči i zaustavi genocid“, navode evropski zvaničnici i dodaju da je u Srebrenici Evropa doživela neuspeh.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji dodali su da je da je neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu vratila brutalni rat na evropski kontinent.

„U ovim opasnim vremenima želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina napreduje u pomirenju, prevazilaženju nasledja prošlosti i odlučno napreduje na putu evropskih integracija“, navodi se u saopštenju.

„Politički lideri moraju da pretvore reči u dela. Oni treba da izaberu istinu, pravdu i saradnju umesto straha i mržnje kako bi prevazišli tragično nasledje prošlosti i izgradili svetliju i prosperitetnu budućnost za buduće generacije“, dodaje se.

Borel i Varheji su istakli da u „Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar